joi, 12 iunie 2008

ZIUA 9

SOMNUL este un lux pentru că "este lanţul de aur care ne ţine sănătatea şi trupul în stare de funcţionare." (Thomas Dekker)
Că tot e perioada examenelor (stres, nopţi nedormite, cafele, etc)...m-am gândit să scriu despre somn, care devine din ce în ce mai des un lux. Ni se pare că nu e nimic grav dacă pentru o notă , o promovare, un examen important pierdem câteva nopţi bune, zicând că se merită şi că le recuperăm noi când nu vom mai fi aşa solicitaţi...Da, sigur, şi apoi mai vine o petrecere, o ieşire pe la 1 noaptea, o insomnie, o discuţie mai lungă pe mess şi ia uite cum nu mai recuperezi nimic ...Mereu îmi zic că am prea multe de făcut ca să dorm sau că am tot timpul să dorm mai târziu..Bineînţeles conştientizez absurditatea gândurilor care mă ţin trează în condiţiile în care mai bine să trăieşti viaţa câte un pic în fiecare zi, decât tot acum şi mai târziu deloc. Iubesc să stau trează noaptea, dispare stresul zilei, agitaţia oamenilor, e doar linişte şi calm, dar la un moment dat resimţi...şi credeţi-mă că nu sunt de vină anii...:D chiar nu..

Intrebare:DE CE E IMPORTANT SĂ DORMIM?
Răspuns:PENTRU CĂ ATUNCI CÂND TE VEI HOTĂRÎ SĂ FACI ASTA ŞI SĂ LAŞI TOTUL BALTĂ, S-AR PUTEA SĂ NU TE MAI POŢI TREZI..

Nu sunt persoana cea mai indicată să ofere sfaturi în acest sens, dar dacă tot se zice să facem ce spune popa, nu ce face, am rugămintea să luaţi în seamă aceste îndemnuri întrucât somnul de frumuseţe nu mai e demult doar o plăcere, ci o întreagă sursă de viaţă.
"Somnul este o necesitate primordiala, chiar daca ne rapeste o treime din viata. El se dovedeste tot atat de neinlocuit ca aerul, ca apa si ca hrana. Lipsa de somn ucide chia mai repede decat lipsa hranei. Daca un caine moare dupa 14 zile de stare treaza continua, experientele au demonstrat ca dupa 100 pana la 200 de ore de lipsa de somn, omul prezinta dereglari importante la nivelul intregului organism. Astfel, se fac simtite modificari ale tensiunii arteriale, respiratiei, atentiei, batailor inimii. In ceea ce priveste durata somnului, ea difera de la o varsta la alta. Daca la noul nascut este de douazeci de ore, la adult se ajunge la sapte-opt ore. De asemenea, se schimba si ritmul somnului. Se trece de al ritmul polifazic al sugarului la firescul somn de noapte al celor mari. Exista insa si exceptii. Pliniu cel Tanar si Victor Hugo dormeau doar doua-trei ore pe noapte. Aceasta demonstreaza, in ultima instanta ca nu toti oamenii au un somn egal. Unii dintre noi avem insomnii amri cu componente psihopatice sau organice, pe cand altii au insomnii simple, cu nopti “bune” si nopti “rele”. Tulburarile somnului pot apare si sub forma unor hipersomnii, adica a unei tendinte irezistibile de a dormi. Este cazul narcolepsiei, caracterizata prin crize brusce de somn fara vise si treziri brusce, cand bolnavul pierde complet notiune timpului. Mai grava se dovedeste cataplexia, o alta forma de hipersomnie, care se caracterizeaza prin halucinatii hipnogene frecvente. Sa nu uitam somnambulismul, aceasta manifestare paradoxala nocturna, asupra careia nu s-a format inca o conceptie unanim admisa. Printre altele se pune in discutie eventualitatea unor baze genetice ale somnambulismului. Sa vedem deocamdata ce este somnul.
Somnul este esenţial pentru viaţă. Animalele private de somn au murit. Lipsa somnului poate afecta sănătatea şi chiar viaţa oamenilor. Un studiu efectuat de Societatea Americană de Cancer a indicat o creştere a riscului de deces de 1,8 ori mai mare la persoanele sănătoase care au dormit doar 6 ore pe noapte faţă de persoanele care au dormit 7-8 ore pe noapte.
Fiinţa umană are nevoie în medie de 8 ore de somn pe zi, iar când durata somnului este prelungită cresc semnificativ atât atenţia cât şi performanţele intelectuale, emoţionale şi fizice pe timpul întregii zile.
Somnul insuficient pe termen scurt duce la degradarea treptată şi cumulativă a performanţelor intelectuale, atenţiei şi comportamentului. În acelaşi timp creşte timpul de reacţie la evenimente, se reduce vigilenţa, gândirea devine înceată şi confuză şi creşte durata rezolvării problemelor.
Somnul este un proces fiziologic foarte complex prin care Creierul şi Corpul uman alternează între perioade foarte active şi perioade liniştite dar niciodată nu încetează activitatea. Somnul este compus din 2 stări distincte:
1.NREM (fără mişcări rapide oculare) în care activităţile mentale şi fiziologice sunt lente (pulsul şi ritmul respiraţiei scad şi devin regulate). Ea este compusă din 4 Etape ( 1 - 2 de Somn Superficial şi 3 - 4 de Somn Profund). Dacă o persoană este trezită pe timpul Somnului Profund îi trebuie mai mult timp pentru a se trezi şi apoi continuă se se simtă mahmură, somnoroasă şi dezorientată pentru o perioadă de 10 - 15 minute numită şi Inerţia Somnului.
2,REM (cu mişcări rapide oculare) care este asociată cu activităţi extreme ale crierului (care visează) pe când majoritatea muşchilor aparatului locomotor sunt paralizaţi.
Dacă persoana este trezită în această perioadă ea poate povesti cu multe detalii visul avut. De-a lungul unui somn de noapte fazele NREM şi REM apar în cicluri de circa 90 Minute ( 60 Minute Somn NREM urmat de 30 Minute Somn REM).
Alcoolul afectează profund Ciclurile Somnului. După mai mult de 2 pahare de vin sau bere băute înainte de culcare sunt eliminate toate perioadele de somn REM din prima parte a nopţii şi fragmentează somnul din cea de a 2 a parte a nopţii cu treziri repetate. Dacă persoana este deja Somnolentă sau Obosită alcoolul va amplifica înrăutăţirea somnului iar a 2 a zi performanţa şi atenţia vor fi şi mai grav afectate.
Multe din medicamente (altele decât Somniferele) au ca efecte secundare întârzierea adormirii, perturbarea structurii somnului sau chiar alterarea totală a calităţii somnului.Cantitatea şi Calitatea Somnului mai pot fi afectate şi de factorii de mediu (Zgomot, Lumină, Temperaturi prea mici sau prea mari).
Pe lângă alimente, apă şi aer, somnul este o nevoie fiziologică Vvtală pentru supravieţuirea omului şi critică pentru existenţa acestuia.
Din nefericire Deficitul de Somn se cumulează, dar majoritatea oamenilor acordă atenţie numai alimentaţiei şi exerciţiilor fizice în vederea menţinerii unei sănătăţi optime şi uneori prin acestea măresc şi mai mult (direct sau indirect) deficitul de somn, cu toate că somnul este principala necesitate fiziologică care trebuie achitată pentru a supraveţuii şi a face faţă presiunilor, cerinţelor şi stresului vieţii moderne.
Aşa cum lipsa hranei este semnalizată prin senzaţia de foame şi lipsa apei din organism este semnalizată prin senzaţia de sete, somnul insuficient este semnalizat prin somnolenţa din timpul zilei. somnolenţa poate afecta grav atât persoana cu Deficit de Somn cât şi comunitatea, deoarece aceasta poate degrada fiecare aspect al performanţei umane (prin scăderea performanţelor Fizice, Psihomotorii şi Intelectuale precum şi prin Scăderea Comportamentului Corect şi Amplificarea Comportamentului Negativ) şi ducând inevitabil la accidente, catastrofe sau acte antisociale.
Numai în anul 2001 SUA au acumulat un Deficit de Somn evaluat la circa 106 miliarde de ore, iar la nivel mondial de circa 2.321 miliarde de ore. Aceste cifre astronomice indică faptul că omenirea se află în plină depresie a somnului.

Pentru a evalua câte din aceste ore de deficit al somnului vă aparţin puteţi folosi următoarea metodă de calcul:
-1 Notaţi câte Ore aţi Dormit în fiecare zi a Săptămânii
- 2 Amintiţi-vă de una din zilele de maximă performanţă şi atenţie şi notaţi numărul de ore dormite în noaptea de dinaintea acestei zile aceasta fiind durata optimă a somnului de noapte (dacă nu vă amintiţi numărul de ore dormite treceţi valoarea implicită de 8 ore care este durata medie de somn pe o noapte);
-3 Deficitul de Somn pe Săptămâna în Curs= Total Ore Dormite - 7 x nr.de ore optim
Exemplu:
Luni:6 Marţi:5 Miercuri:7 Joi:6 Vineri:5 Sâmbătă:8 Duminică:6
Total Ore pe Săptămână: 43 Ore
Deficitul de Somn= 43 - (7 x 8) = -13 Ore
Aveţi un Deficit de Somn de circa 13 Ore de aproape 2 Nopţi
Dacă diferenţa este pozitivă însemnă că vă odihniţi suficient şi continuaţi acest stil de viaţă.Dacă diferenţa este negativă înseamnă că aveţi un deficit de somn şi va trebuii să vă culcaţi cu 1 sau 2 ore mai devreme sau să adăugaţi câte un pui de somn de circa 1 oră la prânz până când diferenţa va devenii pozitivă, iar dumneavoastră vă veţi trezi inaintea ceasului deşteptător .
Ritmul Cicardian:
Starea de Atenţie şi Performanţă este afectată de asemenea şi de ritmul cicardian al fiinţei umane controlat de Hipotalamus şi poate fi observat prin analiza evoluţiei Temperaturii corpului. Astfel nivelul cel mai jos al funcţionării corpului este între orele 3 - 5 dimineaţa (când alături de temperatura corpului sunt pe minim atenţia şi performanţa), iar la persoanele care lucrează noaptea somnolenţa este maximă. maximum de atenţie şi performanţă este între orele 9-11 dimineaţa, urmat de un al doilea minim între orele 3-5 După Amiază şi un nou maxim între orele 9-11 seara.
somnolenţa din timpul zilei (între 3-5 după-amiază) apare chiar dacă nu am servit masa de prânz, dar dacă servim prânzul între aceste ore somnolenţa se exacerbează.
efectele economice şi sociale ale somnului insuficient sau de slabă calitate:
Insuficienţa somnului acută sau cumulată însoţită de oboseală şi asociate momentelor critice ale ritmului cicardian ( 3-5 dimineaţa sau 3-5 după amiaza) generează un risc crescut pentru accidente şi reducerea siguranţei în exploatare a sistemelor complexe coordonate de operatori umani:
- 57% din accidentele grave ale camioanelor de marfă de pe autostrăzile din SUA;
- Accidentele maritime pe vizibilitate bună ( Exxon Valdez şi World Prodigy);
- 4 Accidente feroviare majore în SUA între anii 1987-1992;
- Una din cauzele principale a multor accidente aviatice majore din SUA;
- Accidentele nucleare din SUA (Three Mile Island) şi Rusia (Cernobâl);
- Multe din erorile medicale din spitalele din SUA;
- Eroarea în decizia de lansare a navetei spaţiale Challenger;
- 41% din rănirile şi decesele produse de accidente în general.
Comisia Naţională a SUA pentru Cercetarea Afecţiunilor Somnului a estimat pentru anul 1990 un cost direct al bolilor somnului şi al somnului insuficient de circa 16 miliarde USD, la care se adaugă alte 46 miliarde USD pentru consecinţele accidentelor produse de adormirea la volan şi 70 miliarde USD pentru scăderea productivităţii produsă de lucru în schimburi.

Recomandările Institutului Naţional de Cercetare a energiei Ki-ului din Coreea de Sud pentru o Viaţă Lungă şi Sănătoasă:
Nu munciţi prea mult: Când muncim pierdem vitalitate. Munca în exces pot duce la epuizare şi ne putem imbolnăvii sau putem muri prin supramuncă (KAROSHI = Moarte cu capul pe birou prin Supramuncă).
Liniştiţi-vă Emoţiile: Când suntem furioşi, KI-ul părăseşte organele vitale şi este adus în Sistemul Muscular pentru Atac – Înroşindu-ne.Când ne speriem sau ne temem de ceva, KI-ul se retrage în planurile interioare, părăsind atât organele vitale cât şi sistemul muscular, albindu-ne de frică.
Lăsaţi de-o parte LĂCOMIA, EGOISMUL, URA şi GELOZIA: Cele 4 sentimente sunt inamici fatali ai sănătăţii, deoarece la apariţia lor sunt blocate grav meridianele prin care circulă KI-ul. "

Cum spunea cineva, statuie nu îţi ridică nimeni orice ai face, cel puţin nu e indicat să îşi ridice în timpul vieţii, nu e chiar o onoare...iar după...nu ştiu dacă mai poţi ţine ochii deschişi să vezi minunăţia..Aşa că mai bine dau bani de la mine pe taxe si ce mai trebuie, decât să le tot dau nopţi şi zile PENTRU CE?